De rode adel van China sluist massaal miljarden weg via notoire belastingparadijzen.
Dat blijkt uit een onderzoek van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).
De rijken en de de heersende politieke clan in China bestieren een enorm bedrijvennetwerk buiten het communistische land.
Veelal worden miljarden euro’s weggesluisd naar belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden. Naar schatting is er sinds het jaar 2000 tussen de 1 en 4 biljoen dollar op schimmige wijze weggesluisd uit het communistische land.
Ruim 22.000 offshore constructies met eigenaren in China en Hong Kong doken op in het onderzoek. Onder hen bevinden zich de rijkste leden van het Chinese Volkscongres en bestuurders van enkele grote Chinese staatsbedrijven. Met name de Britse Maagdeneilanden zijn een populaire bestemming voor Chinese miljarden, blijkt uit de database van de ICIJ.
De rode elite
De database met Chinezen die geld wegsluizen via brievenbusfirma's op belastingparadijzen is lang en bevat grote namen. In het artikel van de onderzoeksjournalisten worden er 29 notabele Chinezen met naam en toenaam genoemd. Hieronder enkele namen uit de lijst:
Ma Huateng - één van de oprichters van chatdienst Tencent en tevens de rijkste Chinees – heeft volgens de opgedoken gegevens een vennootschap op de Maagdeneilanden. Zijn woordvoerder laat weten dat de firma niets met Huateng persoonlijk te maken heeft. In de boeken van Tencent komt de hele firma echter niet voor.
Uiteraard mag de rijkste vrouw van China niet ontbreken op de lijst. Yang Huiyan mocht zich al op 26-jarige leeftijd de rijkste vrouw van China noemen, omdat zij het fortuin van haar vader Yang Guoqiang erfde. Zij wordt gelinkt aan een firma op de Britse Maagdeneilanden.
Deng Jiagui, de zwager van de huidige president president Xi Jingping, is mede-eigenaar van een schimmig vastgoedbedrijf genaamd Excellence Effort Property Development op de Maagdeneilanden.
Ook de naam van de zoon van de voormalig president Wen Jiabao prijkt op de lijst van eigenaren van vennootschappen in belastingparadijzen. Net als de schoonzoon van Wen, Liu Chundhang die ook een eigen firmaatje op de Maagdeneilanden blijkt te hebben. Wen zou overigens walgen van deze praktijken.
De dochter van de voormalig premier Li Peng, Li Xiaolin, staat aan het hoofd van maar liefst twee vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden.
Westerse bedrijven helpen een handje
Accountancykantoren en banken uit het Westen helpen de Chinezen maar wat graag met het wegsluizen van hun miljarden en zijn veelal betrokken bij het opzetten van constructies met dit doel. Uit het onderzoek blijkt dat onder meer PwC en UBS regelmatig optreden als tussenpersoon bij het opzetten van brievenbusfirma’s in belastingparadijzen.
Chinese politici hoeven geen openheid te geven over hun rijkdom waardoor de gewone burger in het land niet eens weet of de mensen die zijn land besturen überhaupt wel belasting betalen.
Lees ook
Groei China tandje lager: probleem of juist goed teken?
Veel meer Chinese ondernemers: waar komen ze vandaan?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl